• Τηλέφωνο Επικοινωνίας

    Εργοστάσιο: (22960) 82100 & 82170
    Έκθεση: (22960) 34800

  • Κεντρικά Γραφεία - Εργοστάσιο 

    44ο χλμ ΠΕΟΑΚ
    Μέγαρα

ΠΡΟΚΑΤ ΣΠΙΤΙΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Δημοσίευμα από την εφημερίδα "Τα Νέα"

Η γρήγορη παράδοση και το φθηνότερο κόστος αποτελούν τα βασικά πλεονεκτήματα των προκατασκευασμένων κατοικιών, αλλά και τους παράγοντες που έχουν κερδίσει μερίδιο αγοράς και αντιστέκονται περισσότερο στην κρίση σε σχέση με τα συμβατικά σπίτια. Παράγοντες του χώρου αναφέρουν ότι οι προκάτ κατοικίες είναι περίπου 20% πιο οικονομικές σε σχέση με τις παραδοσιακές, οπότε ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης είναι επίκαιρες.


Μια διαφορά των προκατασκευασμένων σπιτιών αφορά τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Αν είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν) θεωρούνται βαριάς κατασκευής, ενώ αν είναι από ξύλο ή μέταλλο κ.ά. ελαφριάς. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα υπάρχουν και για τις δύο κατηγορίες σύμφωνα με τα στοιχεία των κατασκευαστικών εταιρειών. Οι εταιρείες που φτιάχνουν προκάτ βαριάς κατασκευής υποστηρίζουν ότι το μπετόν είναι υλικό υψηλής αντοχής που δεν υπόκειται εύκολα στις φθορές των βιολογικών παραγόντων, π.χ. φωτιά.

Πέρα από την κατασκευή εξοχικής ή μόνιμης κατοικίας, άλλες περιπτώσεις στις οποίες προτιμώνται τα προκάτ είναι όταν ένας τύπος κτιρίου ή ένα τμήμα του εφαρμόζεται πολλές φορές, οπότε τα δομικά του στοιχεία είναι επαναλαμβανόμενα και η συναρμολόγησή τους στο εργοτάξιο γίνεται με πανομοιότυπο τρόπο: σε δημόσια κτίρια ή συγκροτήματα κατοικιών που επαναλαμβάνονται όμοια πολλές φορές, σε μεγάλες αποθήκες και υπόστεγα, όπως καπναποθήκες κ.ά., σε λιμενικά έργα στα οποία οι τεχνητοί ογκόλιθοι των προβλητών και των κυματοθραυστών προκατασκευάζονται και κατόπιν μεταφέρονται στο έργο όπου και τοποθετούνται στις προβλεπόμενες θέσεις, όπως επίσης σε εξ ολοκλήρου μεταλλικά κτίρια.

Πλεονεκτήματα

Τα βασικά πλεονεκτήματα που έχουν προσελκύσει πολλούς είναι η ταχύτητα παράδοσης (δύο-πέντε μήνες, με ημερομηνία συμφωνημένη από την αρχή), η απαλλαγή από το άγχος της κατασκευής (συνεργεία, καιρικές συνθήκες κ.ά.), η ελεγχόμενη ποιότητα κατασκευής και η οικονομία (ιδιαίτερα μειωμένο κόστος και από την αρχή καθορισμένο).

Οι παράγοντες του χώρου αναφέρουν ότι η προκάτ κατοικία είναι περίπου 20% φθηνότερη σε σχέση με τη συμβατική. Το μέσο κόστος είναι τα 850 ευρώ ανά τ.μ., αλλά ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξετε (ακριβά πλακάκια, κουφώματα, είδη υγιεινής, κουζίνα, ενεργειακό τζάκι, βεράντες, υπόγειο) μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 ευρώ ανά τ.μ. Τα έργα υποδομής, π.χ. αποχέτευση, παροχή ηλεκτρισμού, νερού, πληρώνονται βέβαια ξεχωριστά και συνήθως δεν ασχολείται η εταιρεία με αυτές τις υπηρεσίες. Κάτι άλλο που είναι χρήσιμο να γνωρίζετε είναι ότι όσο λιγότερα είναι τα τετραγωνικά του σπιτιού τόσο ανεβαίνει το κόστος, γεγονός που ενθαρρύνει την αγορά κατοικιών από 70 τ.μ. και άνω.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το οικόπεδο του αγοραστή μπορεί να επιβαρύνει το κόστος. Αλλη τιμή υπάρχει για την Αθήνα ή γενικότερα εντός Αττικής και άλλη για την επαρχία. Για τη μεταφορά η επιβάρυνση είναι από 5% ως 15%. Και πάλι όμως παίζει ρόλο το μέγεθος του σπιτιού. Τέλος, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κόστους παίζει η βάση που θα κατασκευαστεί για να τοποθετηθεί πάνω της το σπίτι. Να θυμάστε ότι κάποιες εταιρείες περιλαμβάνουν το κόστος κατασκευής της στην τιμή ανά τ.μ. που προσφέρουν, ενώ κάποιες άλλες παρέχουν την κατασκευή της χρεώνοντάς την ξεχωριστά. Σημειώστε ότι τη βάση μπορεί να τη «φτιάξει» ο αγοραστής επιλέγοντας κάποιο δικό του συνεργείο. Αλλωστε αρκετές εταιρείες της Αθήνας δεν αναλαμβάνουν την κατασκευή βάσης, όταν πρόκειται για οικόπεδο που βρίσκεται μακριά από την Αττική.

Συμβουλές

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε για να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας είναι η ίδια ακριβώς όπως και με τα συμβατικά σπίτια. Να πάρετε δηλαδή άδεια οικοδόμησης από την πολεοδομία της περιοχής σας. Η επιλογή μιας τεχνικής εταιρείας ή ενός κατασκευαστή που διαθέτει πιστοποίηση – κυρίως κατά ISO 9001 – κατοχυρώνει σε μεγάλο βαθμό τον αγοραστή σε ό,τι αφορά τους όρους της σύμβασης, την τεχνική περιγραφή, τον χρόνο παράδοσης, αλλά και την προσφερόμενη ποιότητα.

Επίσης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις εγγυήσεις και στις προδιαγραφές του σπιτιού, καθώς και στον επακριβή προσδιορισμό των επιπλέον επιβαρύνσεων (αυξημένο κόστος μεταφορικών, διαμονή εργατικού προσωπικού κτλ.), ειδικά στην περίπτωση που σκοπεύετε να «τοποθετήσετε» το καινούργιο σας σπίτι σε απομακρυσμένη περιοχή.

Οικολογικά

Τα οικολογικά ή «πράσινα» προκάτ σπίτια οικοδομούνται σε ένα περιβάλλον με συνεχείς ελέγχους, οι οποίοι εξασφαλίζουν την αποτελεσματική μόνωση στις πόρτες και στα παράθυρα ώστε να αποφεύγονται η διαφυγή αέρα και η είσοδος ρευμάτων. Αυτό φυσικά μειώνει τους λογαριασμούς και εξασφαλίζει λιγότερη κατανάλωση ενέργειας στη θέρμανση και στην ψύξη του σπιτιού. Τα επί μέρους τμήματα της οικοδομής συναρμολογούνται εντός του εργοστασίου, γεγονός που επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο των υλικών, ενώ ό,τι δεν χρησιμοποιείται σε μια κατασκευή μπορεί να είναι χρήσιμο σε κάποια άλλη. Τα μη χρησιμοποιούμενα υλικά ανακυκλώνονται μέσα στο εργοστάσιο.

Σημειώνεται ότι τα βιώσιμα υλικά αγοράζονται σε ποσότητες και χρησιμοποιούνται σε πολλές κατασκευές με αποτέλεσμα τη μείωση των δαπανών για τον αγοραστή αλλά και για τον κατασκευαστή. Η κατασκευή του σπιτιού από προκατασκευασμένα τμήματα σημαίνει ότι λιγότερη ενέργεια απαιτείται στον χώρο οικοδομής. Ακριβώς δε επειδή ένα προκάτ μπορεί να οικοδομηθεί παντού, η αναστάτωση του περιβάλλοντος χώρου ελαχιστοποιείται. Η προκάτ κατασκευή μπορεί να διαθέτει τη δική της πηγή ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που εκμεταλλεύονται τις ακτίνες του ήλιου.

Επτά λόγοι για να τα προτιμήσετε

1. Ταχύτητα κατασκευής: Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της προκατασκευής είναι ότι συνδυάζει τον μικρό χρόνο ολοκλήρωσης του έργου με το χαμηλό κόστος.
2. Προκαθορισμένο κόστος: Σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το κόστος προκαθορίζεται με ακρίβεια από την αρχή, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα του ορθού προϋπολογισμού, αποκλείοντας μελλοντικές δυσάρεστες εκπλήξεις.
3.Συντονισμός κατασκευής: Καθώς η όλη διαδικασία της κατασκευής από την προκατασκευή των τμημάτων του σκελετού στο εργοστάσιο ως το μοντάρισμα και την πλήρη αποπεράτωση και ολοκλήρωση του έργου διεξάγονται από μία και μόνο εταιρεία, επιτυγχάνεται ο απόλυτος συντονισμός και έλεγχος των εργασιών.
4. Ακριβές χρονοδιάγραμμα από τη χρηματοδότηση ως και τη συναρμολόγηση.
5. Πιστοποιητικά ποιότητας: Η παραγωγή και το μοντάρισμα των κατοικιών βρίσκονται υπό τον συνεχή έλεγχο της τεχνικής εταιρείας, η οποία εγγυάται για την ποιότητα των υλικών.
6.Οικολογία: Οι περισσότερες προκάτ κατοικίες τηρούν όλες τις παραμέτρους της λειτουργικής κατοίκησης και παρέχουν την εγγύηση της διαμονής μέσα σε ένα απόλυτα υγιεινό περιβάλλον με μεγάλη διάρκεια ζωής.
7. Εξοικονόμηση ενέργειας: Οι προκάτ κατοικίες έχουν θερμομονωτικές ιδιότητες, οι οποίες λύνουν ένα από τα προβλήματα της εποχής μας, αλλά και του μέλλοντος, αυτό της συνεχόμενης αύξησης του κόστους ενέργειας.

FaLang translation system by Faboba